Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Alles over het wijnetiket

Het wijnetiket is de bron van informatie als het op wijn kiezen aankomt. Op het etiket is bijvoorbeeld te vinden wat voor wijn het is en wat het merk van de wijn is. Daarnaast staan er op het etiket ook wettelijke verplichtingen. Wij vertellen u in deze blog veel meer over het wijnetiket.

Informatie

Het etiket geeft dus informatie over de wijn. Maar wat voor informatie er precies op staat, verschilt per wijn. Toch zijn er een aantal verplichte puntjes, zoals het alcoholpercentage: deze zijn in de Europese wijnwetgeving geregeld en vastgelegd. Wat er verder op het wijnetiket komt te staan is aan de wijnproducent.

Wijnwetgeving

Tegenwoordig er een Europese regelgeving die gedetailleerd voorschrijft welke informatie een wijnetiket moet bevatten. Wettelijk moet er een etiket op de wijnfles zitten. Op dit etiket moet op een eenvoudige manier belangrijke informatie over de wijn op staat. De informatie is vrij in te delen en is niet in alle landen hetzelfde.

Verplichte aanduidingen

Verplichte aanduidingen op het wijnetiket zijn:

-          Verkoopbenamingen

-          De termen BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) of BOB (Beschermde oorsprong Benaming)

-          Een traditionele aanduiding, zoals AOC of DO

-          De naam van de BGA of BOB, bijvoorbeeld Bordeaux

-          Het alcoholpercentage

-          De naam van de gemeente en lidstaat van de bottelaar

-          Het bedrijf

-          Land van herkomst

-          Inhoud van de fles.

Verplichte aanduidingen op het rug etiket zijn:

-          Het lot- of partijnummer

-          Bevat sulfieten en eventueel een allergielogo

-          Naam van de importeur

Vrije toevoegingen

In het bovenstaande rijtje heeft u kunnen lezen wat er op het etiket moet staan. Maar de wijnproducent heeft ook nog de keuze om dingen toe te voegen aan het wijnetiket, zoal de naam van het druivenras. Maar wanneer de druivensoort wordt vermeld op het etiket moet de wijn wel voor minstens 85% van het genoemde druivenras afkomstig zijn. Ook mag bijvoorbeeld het wijnoogstjaar, het suikergehalte en de productiemethode worden toegevoegd.

Onthouden welke wijn u lekker vindt

Heeft u een wijn gevonden die u echt lekker vindt? Bewaar dan het etiket! U kunt het etiket gemakkelijk van de wijnfles afhalen en deze op een handige plek te bewaren. Bent u niet zo goed met papiertjes bewaren? Maak dan gewoon een aantekening in uw mobiel of maak een foto van het etiket.

Wilt u meer weten over wijn? Neem dan voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier. Of bel naar 0299 – 39 98 88 om bij ons te reserveren!

Naar overzicht