Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

De geur van wijn

U heeft het vast wel eens gezien: echte wijnkenners die voor het proeven eerst goed kijken, rustig walsen en daarna aan de wijn ruiken. Misschien doet u dit zelf ook wel. Maar waarom ruiken we aan wijn en wat zegt die geur nou eigenlijk? Wist u bijvoorbeeld dat de geur van wijn niet altijd overeenkomt met de smaak?

Waarom ruiken?

Er is naar de wijn gekeken, er is gewalst en nu is het tijd om aan de wijn te ruiken. Maar wat zegt de geur van wijn eigenlijk?

U kunt door te ruiken aan wijn perfect bepalen of het een lekkere wijn zal zijn. Dit is omdat uw neus voor een groot deel bepaalt wat voor smaken u proeft in u mond. Veel wijn ruikt erg fruitig. Maar wanneer u citroen ruikt in een wijn hoeft dit niet te betekenen dat er ook daadwerkelijk citroen in de wijn zit. Het zijn namelijk chemische verbindingen die in de druif zitten of ontstaan tijdens het produceren van wijn.

Oefening baart kunst

Soms is het erg lastig om te benoemen wat u ruikt. U weet wel wat u ruikt maar weet niet precies waar het naar ruikt. Maar door veel wijn te proeven en dus ook te ruiken, gaat u veel sneller geuren herkennen.

Geuren van wijn

Hieronder staan een aantal geuren die vaak voorkomen in wijnen:

-          Fruitig

Rode wijn ruikt vaak naar rood en donker fruit zoals aardbei, framboos, bramen, kersen of pruimen.

Witte wijn heeft vaak tonen van appels, ananas en citrusvruchten.

-          Bloemig

In witte wijn en rosé komen vaak geuren voor zoals bloesem

-          Kruidig

Geuren zoals kaneel, vanille of peper

-          Aarde

-          Chocola

-          Koffie

Hoe ruikt u of uw wijn niet (meer) goed is?

Een wijn die stinkt is niet lekker. Dus wanneer u een nieuwe of net geopende wijn opentrekt en hij ruikt niet lekker, zet hem dan vooral weg. Wanneer u een geopende wijn voor een langere tijd bewaard heeft, is de kans groot dat de smaak is veranderd. Het kan dan zijn dat u aan de wijn ruikt en er geen geur vanaf komt; de wijn smaakt dan nergens meer naar.

Wijn ruiken bij It’s Wine

Wilt u echt een keer echt goed wijnproeven en dus ook ruiken? Dat kan bij Wijnbar It’s Wine! Neem voor meer informatie contact met ons op. Of bel naar 0299 – 39 98 88 om direct een plekje te reserveren.

Naar overzicht