Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Dit wist u nog niet over wijn

Terwijl we genieten van ons heerlijke glas wijn denken we vaak niet na over wat er allemaal komt kijken bij wijn. Er valt namelijk super veel te vertellen over deze mooie en bijzondere drank. Wist u bijvoorbeeld dat wijn al 9000 jaar bestaat? We hebben nog een aantal van dit soort leuke weetjes voor u op een rij gezet.

1600 jaar oud

Stokoud is ie: de Rudesheimer Apostelwijn uit Duitsland. Deze wijn ligt maar liefst een eeuw op de plank en is de oudst drinkbare wijn ter wereld. Er is een wijn die nog ouder is, maar liefst 1600 jaar! Proeven gaat niet, maar bewonderen kan wel in het Historisch Museum der Pfalz in Duitsland.

De oude Grieken

Proost, Toost, Santé, Cheers; we toosten bij ieder wijntje graag op onze gezondheid. Deze traditie is begonnen bij de oude Grieken. Toen ging het nog niet om de gezondheid, maar om de traditie dat de gastheer altijd de eerste slok van de wijn nam. Daarmee liet hij zijn gasten zien dat de wijn niet vergiftigd was en veilig om te drinken.

Zo zit de vork in de steel

De steel van een wijnglas zit daar niet alleen voor de vormgeving, maar heeft een functie. Het is de bedoeling dat we het wijnglas bij de steel vastpakken. Pakt u het glas bij de kelk, dan warmt u met lichaamswarmte de wijn op. Hierdoor kan de smaak van de wijn veranderen. Pak daarom een wijnglas altijd bij de steel vast.

700 druiven

Wist u dat er maar liefst 700 druiven in één fles wijn gaan? Dat betekent 125 druiven per wijnglas. Kunt u nagaan hoeveel druiven er wereldwijd geplukt moeten worden om ons allemaal te voorzien van een heerlijk glaasje wijn.

’s Nachts plukken

In warmere klimaten worden druiven ’s nachts geplukt. Als het koeler is behouden de druiven hun fruitsmaak en oxideren ze minder snel. Hierdoor wordt de smaak van de wijn nog lekkerder en dat proeven wij weer terug!

180 jaar oude eikenbomen

Van stokoude wijn tot oude bomen: de wijnvaten waarin wijn wordt bewaard, zijn gemaakt van eikenbomen die minimaal 180 jaar oud zijn. Pas rond die leeftijd geeft het hout de beste aroma’s af. Het is dus het wachten waard.

Wilt u meer weten over wijn? Kom langs in onze wijnbar It’s Wine, waar wij u graag alles over diverse soorten wijn uitleggen.  U kunt reserveren via 0299 – 39 98 99.

Naar overzicht